Бъдни вечер (Малка Коледа) – на този ден свършват четиридесетдневните Коледни

...
Бъдни вечер (Малка Коледа) – на този ден свършват четиридесетдневните Коледни
Коментари Харесай

24 декември е – Бъдни вечер! Имен ден празнуват Евгени, Евгения, Жени

Бъдни вечер (Малка Коледа)  – на този ден свършват четиридесетдневните Коледни пости, които са почнали на 15 ноември, на Коледни заговезни.

Според националното поверие Божата майка се замъчила на Игнажден и на Малка Коледа родила млада бога, само че за това съобщила на другия ден.

Първескиня, млада младоженка, която ражда за пръв път, като роди не оповестява новината на този ден, а на идващия – тогава се викат посетители.

На Бъдни вечер значима роля играят бъднякът, трапезата, каденето и обредните хлябове. Бъднякът е особено определено тригодишно право дърво, което се поставя да гори в онището. Бъдни вечер е един от най-светите фамилни празници.

Целият ден минава в подготовка на вечерната софра, която наложително е постна, а ястията би трябвало да са 7 или 9 на брой (колкото са дните в седмицата и месеците на бременността).

Вечерта към трапезата питката се разчупва, като първото парче е за Богородица, второто е на къщата, третото – за бабата, и по този начин до най-малкия член на фамилията. Трапезата не се подвига до другия ден.

Православната черква празнува Свети преподобномъченица Евгения.

Имен ден честват:  Евгени, Евгения, Жени, Благороден, Благородна, Малчо, Мален, Малена, Малин.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР